Soia. Beneficii și contraindicații
Această plantă este cunoscută și cultivată încă de acum câteva mii de ani. Primele culturi de soia au apărut pentru prima dată în estul Asiei și, în foarte scurt timp, s-au răspândit în toate țările lumii. Inclusiv România este un important producător.
De ce se cultivată soia peste tot în lume?
Boabele de soia au o valoare nutrițională foarte ridicată. În alimentație acestea sunt folosite, mai ales. În industrie și medicină, sunt folosite și celelalte părți ale plantei, precum și rădăcina.
Aminoacizii esențiali din conținutul acesteia sunt foarte valoroși, la care trebuie să adăugăm și cantitatea marea de proteine, lipide, săruri minerale, mai puține glucide, lecitine, vitamine și enzime pe care le conține. Mai mult decât atât, planta crește foarte repede neavând nevoie de condiții deosebit de speciale.
Nu putem omite faptul că soia este unul dintre alimentele preferate ale persoanelor care țin diete vegetariene. Este una dintre sursele principale ale acestora de proteine și lecitină. Importante însă sunt și rezervele de vitamine A, B1, B2, B6, C, D, K și E.
Ce tip de soia trebuie să consumăm?
Există și culturi de soia modificată genetic. Este un aliment de care trebuie să ne ferim, pentru că ne poate crea probleme mari de sănătate. Atunci când vrem să consumăm soia sau produse care conțin soia, în mod obligatoriu trebuie să citim cu atenție ceea ce scrie pe ambalajul produsului.
Beneficii
Unul dintre cele mai benefice efecte ale produselor din soia este cel de protecție a cordului. Deoarece această plantă conține grăsimi nesaturate din abundență, valorile colesterolului nesănătos vor fi mult mai reduse. Acest lucru ne protejează foarte bine de bolile cardiace.
Persoanele care țin o dietă vegetariană timp îndelungat, pot consuma fără nici un fel de problemă boabe de soia. Ea reușește cu succes să înlocuiască ouăle, consumul de carne, pește sau de produse lactate deoarece este foarte bogată în proteine.
Datorită conținutului ridicat în fibre, este recomandat să consumăm soia dacă avem probleme digestive. Fibrele vor accelera tranzitul intestinal și metabolismul zilnic.
Persoanele care se confruntă cu simptome neplăcute generate de instalarea menopauzei, pot consuma soia sau produse din soia, de asemenea. În această perioadă critică, nivelul scăzut de estrogen din organism poate crea probleme foarte neplăcute. În conținutul boabelor de soia se găsesc cantități mari de izoflavone. Acestea sunt foarte importante pentru buna funcționare a sistemului de reproducere al femeilor.
La toate aceste efecte benefice mai putem adăuga și următoarele lucruri: întărirea sistemului osos, remediere problemelor de somn, prevenirea apariției diabetului zaharat și îmbunătățirea circulației sângelui.
Când nu trebuie să consumăm soia?
Există și situații în care consumul de soia este contraindicat, chiar dacă acest produs are o mulțime de beneficii. Spre exemplu, persoanele care suferă de dereglări hormonale importante. Nu este deloc recomandat să se consume soia sau lapte din soia, deoarece conținutul ridicat al substanțelor asemănătoare cu estrogenul poate genera dezechilibre și mai accentuate.
În mod asemănător, persoanele care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide trebuie să evite produsele pe bază de soia cât mai mult. Conținutul ridicat în compuși anti-tiroidieni pot accentua probleme de sănătate existente.