8 alimente pe care să le consumi sau NU pentru glanda tiroidă
Tiroida este o glandă ale cărei funcții se resfrâng la nivelul întregului organism, având efecte, în principal, asupra metabolismului. Pentru a-și putea îndeplini funcțiile fiziologice, este vital un aport adecvat de vitamine și minerale folosite în biosinteza hormonilor. Este absolut normal ca fiecare organism să reacționeze specific la alimentele consuma, iar oamenii de știință chiar au identificat o serie de nutrienți esențiali pentru funcționarea normală a acestei glande, întrucât alegerile alimentare sănătoaes sunt esențiale.
Care sunt nutrienții esențiali pentru funcționarea normală a glandei tiroide?
Înainte de toate, iodul este cel mai important element, fiind precursorul hormonilor de natură tiroidiană (T3 – triiodotironina și T4 – tiroxina). Studii de actualitate susțin și faptul că seleniul este un element esențial pentru funcționarea normală a tiroidei, deoarece elimină metaboliții de natură intermediară care se formează în condiții de stres. Acest element face posibilă și situația în care tiroida reutilizează rezervele de iod ale organismului. Fierul, cuprul și zincul joacă, de asemenea, un rol esențial, deoarece stimulează biosinteza hormonilor.
Care sunt alimentele cu efectic benefic (sau NU) pentru glanda tiroidă
Sarea
Înainte de toatea, sarea reprezintă o sursă excelentă de iod, multe persoane asigurându-și astfel aportul adecvat de iod prin consumul acesteia. Carența de iod apare atunci când sunt consumate în exces produse procesate sau când se consumă sare neiodată. Nivelul iodului în sânge poate fi cuantificat prin analize medicale specifice.
Legume
În special cele cu frunze verzi, care sunt surse importante de magneziu și vitamine. Spanacul și salata conțin cantități importante de magneziu, iar magneziul este un element care asigură funcționarea normală a glandei tiroide. Deficitul de magneziu se traduce prin crampe musculare și oboseală, dar și instalarea unui ritm cardiac anormal (aritmie cardiacă).
Peștele, fructele de mare
Fructele de mare, peștele, creveții și alegele reprezintă o sursă semnificativă de iod, consumul acestora asigurând funcționarea normală a tiroidei. Totuși, consumul acestora trebuie moderat și limitat în afecțiuni precum hipertiroidismul, caracterizate printr-o biosinteză exacerbată de hormoni tiroidieni.
Fructele oleaginoase
Consumul de fructe oleaginoase este extrem de sănătos, și nu doar pentru tiroidă. Ele conțin o cantitate foarte mare de magnezeiu și grăsimi polinesaturate, sănătoase, în special migdalele, nucile (caju și obișnuite), semințele de dovleac. Spre exemplu, nucile braziliene au un conținut ridicat în seleniu, care protejează glanda tiroidă.
Soia
Soia, dar și produsele care sunt preparate din boabele de soia, s-a observat că perturbă procesul de biosinteză a hormonilor, însă doar în cazul în care consumul este asociat cu o deficiență de iod deja existentă.
Varza kale
De asemenea, varza kale nu ar trebui consumată de către persoanele cu afecțiuni ale glandei tiroide, deoarece conține substanțe care ar putea interfera cu absorbția iodului, ducând, astfel, la un deficit al acestui element. De asemenea, consumul de conopidă, varză obișnuită sau de Bruxelles, are efecte asemănătoare.
Produse de origine animală
Consumul de produse din carne, în special organele interne (ficat, inimă și altele) poate duce la creșterea concentrației de acid lipoic. Prezența în exces a acestui compus duce la funcționarea deficitară a glandei tiroide și, de asemenea, interferează cu tratamentul medicamentos specific afecțiunilor acestei glande.
Alimente și produse care conțin gluten
Glutenul este o proteină predominantă în special în cereale, cum ar fi secara, orzul, grâul, alacul și altele de acest gen. Persoanele care nu suferă de boală celiacă pot consuma în continuare produse cu gluten, chiar dacă au afecțiuni tiroidiene. Situația se schimbă în cazul persoanelor care prezintă intoleranța la gluten, deoarece consumul acestei proteine provoacă leziuni grave la nivel intestinal, iar complicațiile sunt complexe: tiroidita Hashimoto, boala Basedow Graves. Pentru persoanele care suferă de boală celiacă, este recomandat să evite produsele care conțin gluten și să opteze pentru produse gluten free.
Dincolo de efectul direct (pozitiv sau negativ) al consumului acestor alimente, efectul lor poate fi tradus și prin interferența cu tratamentul medicamentos, multe dintre ele inhibând acțiunea și scăzând eficacitatea, însă au efecte și asupra absorbției substanțelor active, accelerând-o sau încetinind-o. Este foarte important să te adresezi medicului sau farmacistului privitor la ce anume să consumi și cum să-ți administrezi medicamentația.