Laptele de cocos, beneficiile sale și de ce ar trebui să îl consumi
O afecțiune actuală, cu care se confruntă foarte multe persoane, poartă numele de intoleranță la lactoză. Tot mai multe persoane sunt intolerante la laptele de origine vegetală, iar simptomele se caracterizează prin dureri, flatulență și balonare. Din acest punct de vedere, laptele de cocos, un lichid extras din lupta nucii de cocos, reprezintă o alternativă vegetală sănătoasă, potrivită și pentru vegani, care îți asigură un aport adecvat de grăsimi sănătoase, benefice organismului.
Ce este laptele de cocos și cum se obține?
Laptele de cocos, care are o textură cremoasă și este destul de dens, se obține din pulpa fructelor de cocos coapte. Este foarte folosit în special în bucătăria orientală. Principala diferență între laptele și apa de cocos constă în faptul că aceasta din urmă se găsește în fructele verzi, care nu sunt coapte încă. Există o diferență semnificativă și în ceea ce privește conținutul nutrițional: apa de cocos este bogată în electroliți, săruri minerale, iar laptele în grăsimi benefice sănătoase.
Laptele de cocos se obține prin răzuirea pulei fructului, care, ulterior, este fiartă în apă. Compoziția obținută se strecoară printr-un material textil, de obicei tifon. Astfel, se obține laptele de cocos care are consistență mai densă. Laptele de cocos mai subțire se obține prin procesul de fierbere a ceea ce rămâne în urma strecurării, obținându-se astfel un compus cu textură mult mai subțire și, implicit, un conținut mult mai redus de grăsimi și nutrienți.
Beneficiile laptelui de cocos
Laptele de cocos este folosit atât în scop alimentar, cât și în numeroase alte scopuri. Dincolo de faptul că dă un gust deosebit diferitelor preparate, are și întrebuințări medicale. Consumat optim, poate preveni afecțiunile cardiovasculare, mențiune tensiunea arterială în parametri fiziologic normali, ajută la sinteza proteinelor și eliminarea țesutului adipos, iar datorită conținutului mare în antioxidanți este un bun detoxifiant al organismului.
Acidul lauric, un acid gras care se găsește în concentrație mare în laptele de cocos, joacă un rol important în asigurarea funcțiilor de apărare ale organismului. Datorită faptului că este bogat în vitaminele B, C și A, asigură buna funcționare a organismului și protejează sistemul osos, deoarece este deosebit de bogat în fosfor și calciu. Deși este caloric, conținutul în grăsimi sănătoase îl face să fie o alternativă deosebit de bună pentru laptele de origine animală.
Modalități de consum și cum îl poți pregăti chiar acasă
Laptele de cocos poate fi consumat ca atare sau se poate folosi în cafea, ceai, cu cereale și în smoothie-uri. În general, orice rețetă care implică utilizarea laptelui de vacă poate fi ajustată prin folosirea laptelui de cocos. Pentru a prepara lapte de cocos acasă, trebuie să folosești nuci de cocos puțin coapte. Sparge-le cu ajutorul unui obiect, elimină apa și răzuiește miezul, apoi lasă-l să se înmoaie în apă fiartă.
Următorul pas reprezintă amestecarea acestuia, iar cel mai recomandat este să folosești un robot de bucătărie pentru a te asigura că procesul are loc în totalitate. După aceea, nu-ți mai rămâne decât să-l strângi puternic într-un material textil, astfel încât „laptele să se scurgă”. Laptele obținut poate avea numeroase întrebuințări: de la rețete, până la a-l aplica pe piele pentru rutina de skincare și îngrijire. Are beneficii dintre cele mai complexe, de aceea este atât de popular.
Contraindicații ale utilizării laptelui de cocos
Deși are numeroase beneficii, laptele de cocos are și contraindicații. Spre exemplu, nu se recomandă a fi consumat de către persoanele care suferă de afecțiuni renale, persoanelor cu hiperpotasemie (concentrație crescută a potasiului), persoanelor care au alergie la fructe oleaginoase (nuci), persoanelor cu colesterol ridicat sau celor care suferă de ateroscleroză, afecțiuni cardiovasculare, sau afecțiuni ale ficatului.
Utilizarea laptelui de cocos în cosmetică și îngrijire personală
Laptele de cocos reprezintă un component deseori întâlnit în produsele de îngrijire personală. Acesta are proprietatea de a hidrata pielea, ajută la vindecarea arsurilor, elimină foarte eficient machiajul de pe piele, iar conținutul în vitamina C îl face un bun inamic al îmbătrânirii pielii. De asemenea, poate fi folosit și drept exfoliant și s-a observat că datorită conținutului ridicat de grăsimi, ajută și stimulează creșterea părului, asigurându-i și strălucirea.
Câteva rețete cu lapte de cocos
După cum am spus deja, laptele de cocos se utilizează foarte des în rețete. Deși este întrebuințat în special în bucătăria orientală, poate fi folosit și la noi fără nicio problemă. Spre exemplu, se poate face un fel de „smântână” din acesta, sau chiar brânză, poate fi utilizat pentru a da o anumită savoare sosurilor, pentru dulceață sau chiar în combinație cu preparatele din carne. În smoothie-uri, cu cereale și supele cremă se utilizează cel mai des.