5 moduri în care poți fi mai sănătos cu fiecare zi
Sănătatea, în accepție medicală, este definită ca asigurarea stării de bine atât fizice, cât și psihice. Așadar, este vorba de foarte multe variabile care trebuie luate în calcul când vorbim despre „a fi sănătos”. Cu toate acestea, integrând în viața ta zilnică anumite tabieturi, adoptând o rutină clară, poți ajunge nu doar să-ți restabilești sănătatea de altădată, ci să-ți îmbunătățești și să-ți fortifici sistemul imunitar.
Descoperă 5 moduri în care poți fi mai sănătos cu fiecare zi!
Mănâncă mai sănătos
Cu siguranță ai auzit de sintagma conform căreia „ești ceea ce mănânci”. Într-adevăr, buna funcționarea corpului și organismului nostru este asigurată de calitatea hranei pe care o consumăm, ulterior transformată în energie. Astfel, combustibilul vieții este, putem spune așa, exact ceea ce măncăm.
Din acest punct de vedere, încearcă întotdeauna să faci cele mai sănătoase alegeri. Consumă cât mai multe fructe și legume, de preferat lipsite, pe cât este posibil, de pesticide și substanțe chimice. Evită mâncărurile prăjite, consumul în exces de ulei rafinat și zahărul. Evident, nu trebuie să te abții de la acestea, însă consumă-le moderat și cât mai rar.
Fă mai multă activitate fizică
Nu este vorba despre a face activitate fizică prea mare, ci doar despre a te mișca măcar puțin. Ieși la o plimbare nocturnă, fă puțin jogging sau chiar un antrenament ușurel în propria cameră. Activitatea fizică este extrem de benefică, deoarece întărește musculatura, corectează postura și, de asemenea, consolidează articulațiile.
Există numeroase studii care certifică corelația directă dintre practicarea sportului și scăderea incidenței diferitelor boli. Spre exemplu, bolile cardiovasculare sunt asociate, în general, cu creșterea concentrației de colesterol rău (LDL) din sânge. Practicarea sportului susținut duce la diminuarea colesterolemiei, scăzând astfel incidența acestor boli.
Meditează și relaxează-te
Stresul este unul dintre cei mai mari dușmani ai secolului în care trăim. Dincolo de faptul că reprezintă agenul etiologic pentru numeroase afecțiuni, stresul poate cauza și probleme de ordin psihic și emoțional. Încearcă, pe cât posibil, să adopți o rutină care să-ți permită să gestionezi situațiile stresante și să le eviți.
Meditează asupra valorilor interioare, mulțumește-ți pentru ceea ce ai și încearcă să găsești un echilibru în toate. Gândește-te întotdeauna la greșelile pe care le-ai făcut ca la niște oportunități din care poți învăța, ia-le drept mentori. Într-adevăr, gestionarea stresului este grea, însă dacă găsești modalitatea optimă prin care să faci acest lucru, îți va fi foarte ușor să o faci.
Socializează și ieși cu prietenii
Omul este o ființă socială, drept care nevoia sa de a socializa și de a ieși în lume este justificabilă. Înconjoară-te cu oameni de la care ai ce învăța, care te pot sfătui și care te ajută să evoluezi. Uneori, pur și simplu poate vrei să ieși cu cineva din dorința de a socializa și de a petrece timp în compania cuiva, însă nu uita că timpul este deosebit de prețios.
Socializarea creează conexiuni și consolidează relații deja existente. Bineînțeles, aceasta poate lua foarte multe forme, de la simple ieșiri în compania cuiva până la petreceri și chiar vacanțe. Încearcă să-ți alegi cu grijă oamenii cu care te înconjori și, de asemenea, cui îi oferi încrederea ta. Prieteniile sunt frumoase, însă, uneori, pot fi înșelătoare.
Mergi regulat la consultații
Uneori, este foarte important să mergi la un consult medical, să-ți faci anumite analize, chiar dacă te simți sănătos. Din păcate, există afecțiuni care, deși există, nu se manifestă decât atunci când, uneori, este mult prea târziu. Diagnosticându-le precoce, șansele de a te vindeca sunt mult mai mari.
Este important să mergi regulat la consultații, mai ales atunci când istoricul familial reiterează posibilitatea apariției unei anumite afecțiuni care se poate moșteni genetic. După cum bine știi, este mult mai ușor să previi decât să tratezi, iar când vine vorba de propria sănătate, nici nu trebuie să te mai gândești la altceva.
Sănătatea se definește printr-o stare generală de bine. Pentru a fi mai sănătos, poate ar trebui să renunți la anumite tabieturi nocive sau, pur și simplu, să adopți altele noi. Echilibrul este cel mai important, iar când vine vorba de propria ta sănătate, niciun compromis nu este prea mare. Alege întotdeauna să trăiești cât mai bine, cât mai mult și cât mai calitativ!